Office

Om een kantoor en de werkplekken goed te verlichten is het belangrijk om te kijken naar 3 belangrijke factoren:

1. De ruimte

op de eerste plaats de gebruikers van de ruimte, de architectuur van de ruimte en de werkzaamheden die er plaats vinden. We beginnen met de basis, de architectuur van het gebouw en de ruimte. Dit is een vast gegeven en kan in de meeste gevallen slechts gedeeltelijk worden aangepast er dient dus vanaf de eerste schets rekening mee gehouden te worden. Belangrijke aspecten van de architectuur zijn de hoogte van de ruimte, type plafond, daglichttoetreding of juist het ontbreken hiervan en de inrichting van de ruimte. Ook de kleurstelling van plafonds, wanden en vloer zijn van belang, een ruimte met donker grijs plafond icm gekleurde wanden en een donker houten vloer zal aanzienlijk meer verlichting nodig hebben dan een steriele witte ruimte waar een lichte PVC vloer in wordt gelegd. Naast armaturen die standaard te bevestigen zijn aan of in een plafond bieden we ook een groot scala aan speciale verlichting voor koelplafonds en speciale plafondsystemen hierdoor kunnen we de verlichting in elke situatie inbouwen in de plafonds. Daarnaast is de toetreding van daglicht iets wat belangrijk is, naast de besparing op energiekosten heeft dit ook positieve invloed op mens zelf. Het helpt onze voorgeprogrammeerde biologische klok bij het gevoel van tijd en helpt met de aanmaak van hormonen. Samen met de gebruiker van de ruimte bespreken we wat de mogelijkheden zijn om zoveel mogelijk te profiteren van het daglicht en hierop waar mogelijk de inrichting op aan te passen. De inrichting speelt uiteraard ook een grote rol bij een gedegen lichtplan, hoe eerder we betrokken worden bij het project hoe beter we kunnen meedenken in de juiste lichtoplossing die volledig aansluit bij het interieurontwerp. Een lichtplan zonder te weten waar een bureau, vergadertafel of kast komt te staan of welke kleuren er gebruikt gaan worden is voor ons een stuk makkelijker en zal de ruimte gelijkmatig en correct verlicht zijn maar wij willen niet het niet makkelijk. Wij willen dat de inrichting, de ruimte en de verlichting perfect op elkaar aansluiten. Wij zijn altijd op zoek naar de wauw-factor en geloven niet in een standaard oplossing.

2. Gebruiksvriendelijke

Stap 2 is te bekijken welke werkzaamheden er worden uitgevoerd en hoe de ruimte wordt gebruikt. Een kantoortuin waar dagelijks elk bureau gebruikt wordt door dezelfde persoon achter een beeldscherm heeft een totaal andere benadering nodig dan een kantoor met flexplekken waar mensen de ruimte meer gebruiken voor meetings met collega’s of klanten. Verschillende werkzaamheden in een kantoor vragen in meer of minder mate om specifieke verlichting. Wanneer er veel op computers wordt gewerkt is een lage verblinding van de verlichting belangrijk om onze ogen, die het toch al zwaar hebben achter een beeldscherm, zoveel mogelijk te ontzien. Ook kijken we hier naar de reflectie op beeldschermen, bureau of toetsenbord. Dit in tegenstelling tot een vergaderomgeving waar de meer sfeervolle verlichting kan helpen in het creëren van een ontspannen sfeer waar de werknemers of bezoekers zich op hun gemak voelen en efficiënt kunnen vergaderen. Het makkelijk kunnen uitschakelen of dimmen van de verlichting is een pré wanneer er presentaties gegeven worden op een beeldscherm, niets is vervelender dan elke keer naar een lichtknopje te moeten lopen na een presentatie om de verlichting weer aan te schakelen.Een simpele draadloze Casambi bediening met verschillende pre-sets kan het comfort aanzienlijk verhogen.

3. Human centric lighting.

Het belangrijkste aspect voor een correct lichtplan in een kantoor is de mens, niet alleen in kantoren maar overal waar gewerkt wordt blijft dit de belangrijkste factor. Of het nu gaat om visueel comfort, gevoel van veiligheid of het correct uitvoeren van een taak elk mens is uniek en zo zouden we ook naar de verlichting moeten kijken. Een goede bureaustoel kun je instellen zodat iedereen er lekker op zit zonder hier lichamelijk klachten van te krijgen, zo is het met verlichting ook. Uiteraard gelden er een aantal normen die onder andere de minimale Lux-waarde en gelijkmatigheid van de verlichting voorschrijft. Wij vinden dit een goed uitgangspunt maar je geeft ook niet aan elke werknemer een standaard stoel die niet in te stellen is. Zo is het ook met verlichting iemand van 20 heeft minder licht nodig dan iemand van 60 en mensen met een visuele handicap groot of klein kunnen geholpen zijn met diffuus licht met een minimale verblinding. Naast het lichamelijke speelt hier ook zeker een emotionele rol, mannen hebben vaker de behoefte naar iets kouder licht waar vrouwen vaak kiezen voor een warmere en dus gezelligere uitstraling van een werkruimte. Met de intrede van digitale sturing en de invoering van LED’s is er veel meer mogelijk geworden, van simpel dimmen tot Human Centric Lighting waar het kunstlicht het natuurlijk verloop heeft van het daglicht. Hierdoor kunnen we jouw werkplek precies zo instellen als je bureaustoel en zorgen dat het personeel zich prettig voelt onder zijn of haar persoonlijke verlichting, wat de productiviteit en gezondheid bevorderd.